Блог

Има 7 вида почивка. От коя се нуждаете най-много? 31.03.2022 15:22:08

Има 7 вида почивка. От коя се нуждаете най-много?

Когато за първи път чухме теорията за почивката на д-р Саундра Далтън-Смит, тя отключи нещо у нас. Най накрая, ето го обяснението защо, дни или седмици след добър сън, все още можем да се чувстваме изтощени. Или защо, дори когато сме най-уморени, един следобед прекаран на крак като доброволци, може да се почувства по-възстановяващ от следобедна дрямка.

 В книгата си „Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity“, (Свещената почивка – Възвърнете живота си, Подновете енергията си, Възстановете разума си) Далтън-Смит представя идеята, че всички ние се нуждаем от седем различни вида почивка, за да се почувстваме истински живи и истински себе си. И че антидота за физическия и ментален срив не е само, да речем, ваканция – ами идентифицирането на видовете почивка, от които се нуждаете най-много, и приемането на малки ежедневни стратегии, за да се запасите от тях. Тук по-долу, тя обяснява със собствените си думи:

                                          7-те вида почивка

                                      от Saundra Dalton-Smith, MD 

 Аз съм сертифициран лекар по вътрешни болести, която преди около десет години получи физически и ментален срив. По това време имах две малки деца и лекарска практика на пълен работен ден, активно пишех и правех проучвания. Бях стигнала до там, че в животът ми нямаше никакви граници. Всичко беше само .. продължавай, продължавай..продължавай.. без спиране.

Този срив ме накара  да осъзная, че здравната индустрия ме е подготвила зле, и че дори самата аз не мога да помогна на себе си, когато стигнах до състояние на изтощение и преумора. Единственото изследване, което успях да намеря, беше относно нуждата от по-добро качество на съня и повече сън и колко всички са лишени от сън. Така че за известно време това беше моят фокус. Прекарах много време в проучване и разглеждане на съня и това как да си го подобря..

Стигнах до момент, в който спях осем, девет часа, много солиден, много здрав сън и въпреки това се събуждах напълно изтощена. И тогава започна да ми просветва, че нещо липсва – че нещо много липсва. Нямах никакви медицински проблеми. Направих куп тестове, които всеки лекар може да направи, за да прецени умората и физически всичко ми беше наред. Имаше нещо повече от това. Тогава започнах да разглеждам как  се изчислява умората. Как се изчислява изтощението? Защото като лекар, ако някой влезе в моя кабинет и ми каже: „Здравей докторе, наранен съм“, не мога да направя нищо с това. Това е толкова неясно и неспецифично. Дори не знам откъде да започна да търся, за да диагностицирам или дори как да лекувам. Но това е, което на мен ми се случваше..

 Това се случваше на повечето от моите пациенти, когато идваха при мен и казваха: „Уморен съм“. Това беше много неспецифично. Не ми даваше никаква насока. Започнах да си задавам въпроса: Що за „изтощен“ вид съм аз? Какъв вид умора изпитвам днес? Това започнах да питам моите пациенти всеки път, когато ми казаха, че са уморени. Седемте области на умора, за които пиша в книгата си „ Sacred Rest“, са седемте области, за които постоянно чувам пациентите да говорят. Те са универсални за толкова много различни пациенти с различни професии.

Балансът между професионалния и личния живот е толкова погрешно наименование, никой не иска работата да е от едната страна на везната а живота от другата страна - в този сценарий, ако успеете в една област, вие се проваляте в другата. Никой не иска това. Искаме интеграция между професионалния и личния живот. Искаме хармония между работата и живота. Искаме те да имат приливи и отливи, така че и двете да могат да успеят и да процъфтяват. И така прекарах над десет години в проучване, разглеждайки различните видове почивка, стеснявайки ги до основните, които чувствах, че липсват на повечето хора и с които трябва да са наясно, за да останат  на върха в личен и професионален план.

Има седем различни вида почивка: физическа, умствена, духовна, емоционална, социална, сензорна и творческа. Всеки вид почивка има свои собствени характеристики, които ще се проявят, ако имате ако имате липса на такава.

 

Физическа почивка

    Физическата почивка има два компонента. Има активен и пасивен компонент. Пасивния, това е        съня и дрямката. Нуждаем се от висококачествен сън. Но физическата почивка включва и                активни неща като йогата, стречинга, отиване на масаж и гарантиране, че условията на        работното ви място не са токсични за тялото ви.

 Признаците, че имате дефицит на активна физическа почивка, могат да бъдат болки в тялото. Може да е подуване на краката и стъпалата след продължително седене на бюрото; може да са спазми в гърба ви.

 Психическа почивка                                                                                                                     

Някой с дефицит на умствена почивка може да се окаже, че лежи, за да заспи през нощта и умът му препуска и той не може да го успокои и да заспи. Друг пример е човекът, който влиза в хранителния магазин и се опитва да си спомни трите артикула, за които е влязъл там, и изглежда не може да си спомни информацията. Те се борят с концентрацията и запомнянето и не са на осемдесет години, което значи че не са хора за които смятаме че имат деменция. Виждаме хора на около тридесет години, които не могат да си спомнят три елемента за повече от няколко минути поради този зает мозък. Те не са в състояние да задържат информация.

 Социална почивка

Социалната почивка е почивката, която изпитваме когато сме  около въодушевени хора. Повечето от нас прекарват по-голямата част от времето си с хора, които дърпат от нашата социална енергия. Не че те са негативни хора, но те дърпат негативно от нашата енергия, независимо дали това е вашият съпруг, вашите деца, вашите колеги, вашите клиенти – всички те се искат от нещо от вас. Те черпят от тази социална енергия. Можете да кажете, че се чувствате така, ако някога се окажете да казвате: „Мога ли да отделя момент за мен?“ Чувствате се така, сякаш всички вземат и никога не се чувствате сякаш някой нещо ви дава или допринася обратно в живота ви.

Един от начините за оценяване на вашата социална почивка е да помислите за всичките си взаимоотношения. Винаги ли сте този, който се отдава в живота на другите? Прекарвате ли време с хора, които не искат от нищо от вас, а просто се наслаждавате на компанията и присъствието на другия? Това искаме да имаме в живота си:  хора, с които просто обичаме да прекарваме време. Децата ви и вашият съпруг могат да бъдат част от вашата социална почивка, но вие трябва да сте наясно с динамиката на тази връзка, за да не прекарвате цялото си време, като се отдавате само на тях. Оставете ги и те да ви се отдадат на вас.

Духовна почивка

Нуждите от духовна почивка варират в зависимост от системата от вярвания на даден човек. В основата на това е тази потребност, която всички ние трябва да се чувстваме сякаш принадлежим – тази нужда, която изпитваме към нашата работа и усилията си да допринесем за по-голямото благо. Трябва да се чувстваме така, сякаш се отдаваме на човечеството.

Някой, който може да има дефицит на духовна почивка, е човек, който ходи на работа за да получава заплата, но той казва: „Това, което правя, всъщност няма значение. Това, което правя, не е от полза за никого. Ако го направя или не го направя, ако го направя превъзходно или не, няма да има разлика."

 Ако чувствате, че работата ви няма смисъл, ще изпитате срив. Намерете начин отново да изпитате желанието за „смисъл“, независимо дали това ще бъде чрез връзка с обществото, работа в която да смятате че това което правите, има смисъл, или култура, основана на вярата. Всички ние имаме нужда да чувстваме че принадлежим някъде и че допринасяме с нещо.

Сензорна почивка

Независимо дали съзнателно сте наясно със възприятията на сетивата около вас, вашето тяло и подсъзнанието ви ще реагират. Този възприятия могат да бъдат звукът от телефони, звънящи на заден план, ярките светлини на компютъра ви, децата които играят, докато работите от вкъщи, вашите съобщения, които се появяват на вашия телефон или имейл, или дори визуалният фон на всички участници в Zoom обаждане.

 Всички тези сензорни възприятия с течение на времето могат да ви накарат да развиете синдром на сензорно претоварване. Първият начин, по който повечето от нас реагират на сензорно претоварване, е раздразнение, възбуда, ярост или гняв. И така хората които се нуждаят от  сензорна почивка могат да открият, че са добре в началото на деня, но не могат да разберет защо в края на деня са толкова нервни или раздразнителни.

Емоционална почивка

Емоционалната почивка конкретно се отнася до почивката, която преживяваме, когато усещаме, че можем да бъдем истински и автентични в начина, по който споделяме чувствата си. На много от нас често ни се налага да регулираме емоциите си в личен план, свързано с това че не споделяме с хората това което чувстваме. Може да имаме регулиране на емоциите, защото не искаме да споделяме с децата си колко лоши са нещата с пандемията и как тя се отрази на нашите финанси. Може да се налага регулиране на емоциите, ако сте в ръководството  на компания и трябваше да съкратите служители, но не можете да покажете чувствата си, защото искате екипът ви да се чувства така, сякаш всичко е наред. Има много случаи, когато се налага да регулираме емоциите си и да крием чувствата си, без да им даваме възможност да бъдат изразени за да се излекуват, да бъдат разобличени. Симптомите на дефицит на емоционална почивка са усещането, че винаги трябва да държите емоциите си под контрол, че никога нямате свободата да бъдете наистина автентични за това, което чувствате.

 Творческа почивка

Творческата почивка е почивката, която преживяваме, когато си позволяваме да оценим красотата под каквато и да е форма. Независимо дали това е естествената красота, като океаните, планините и дърветата, или създадената красота, като изкуство, музика и танци.                                              Начинът, по който можете да разберете кога имате дефицит в тази конкретна област, е когато ви е трудно да бъдете иновативни. Когато ви е трудно да правите брейнсторминг, когато решаването на проблеми е трудно за вас. Творчеството е нещо повече от изкуство; това е всякакъв вид иновация. Много хора по време на пандемията използваха прекомерно количество творческа енергия, защото всичко, както го познаваме, се промени. Имаше необходимост от  решаване на много проблеми, което означава, че се изискваше много творческа енергия. И повечето от нас, тъй като не виждаме себе си като творци, никога не са се замисляли как ще се влеем обратно в тази енергия, докато я източваме.

 От къде да започна

Когато започнах това пътуване, имах нужда от всичките седем вида почивка. Бях се сринала. свършила. Спомням си, че лежах на пода в къщата си и гледах полилея във фоайето си, мислейки си: имам къщата, имам колата, имам мъжа, имам децата. Изградих този живот, който винаги съм искала и го мразя. Бях изградила много успешен живот отвън, а отвътре се чувствах ужасяващо да живея, защото бях толкова уморена и изтощена.                           Имах нужда от всичките седем вида почивка. Но не може да се направи всичко наведнъж. Трябва да се започне с една област. А за мен зоната, от която имах най-голяма нужда в началото, беше емоционалната почивка.

 Бях лекар, работещ в спешното и интензивното отделение – занимавах се с живот и смърт по цял ден, а след това се прибирах вкъщи и се опитвах да се усмихна на семейството си и нямах никого, с когото можех да говоря за това. Процентът на самоубийства на лекари и медицински сестри е доста голям – те трябва да регулират емоциите си в прекомерно количество, поради професионалната работа. Естествено че няма да избухнете в сълзи, дори и да искате, в интензивното отделение. Вие държите всичко вътре в себе си. Вие сте обучени да го заключвате. Непрекъснато регулирах емоциите си и имах дефицит на емоционална почивка и трябваше да разбера това за себе си, за да мога да се възстановя от него и да стигна до по-добро място. И така започнах.

 Започнах с мястото с най-голям дефицит и това е, което препоръчвам и на вас. Така че разберете къде дефицита ви е най-голям и изберете един или два вида и  започнете да прилагате някои от тактиките, които ви помагат да започнете да изпитвате тези видове почивка.

Процесът на възстановяване трябва да бъде нещо, което можете да правите почти по всяко време без много ограничения. Не е нужно да вземете тримесечен отпуск или някакъв голям период от време. Имате нужда от стратегия на малките неща, които можете да направите днес, за да започнете да се чувствате по-добре. Предпочитам да правите някакво възстановяване през седмицата си, отколкото нищо, защото тогава поне давате на себе си поне малко от това което се изчерпва всеки ден, и това ще предотврати един психически или физически срив. 

 

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Здраве и красота

Здраве и красота

Има 7 вида почивка. От коя се нуждаете най-много?

Има 7 вида почивка. От коя се нуждаете най-много?

Когато за първи път чухме теорията за почивката на д-р Саундра Далтън-Смит, тя отключи нещо. Най накрая, ето го обяснението защо, дни или седмици след добъ Когато за първи път чухме теорията за почивката на д-р Саундра Далтън-Смит, тя отключи нещо. Най накрая, ето го обяснението защо, дни или седмици след добъ 2022-04-01T19:49:31+03:00 Има 7 вида почивка. От коя се нуждаете най-много?

<p>Когато за първи път чухме теорията за почивката на д-р Саундра Далтън-Смит, тя отключи нещо у нас. Най накрая, ето го обяснението защо, дни или седмици след добър сън, все още можем да се чувстваме изтощени. Или защо, дори когато сме най-уморени, един следобед прекаран на крак като доброволци, може да се почувства по-възстановяващ от следобедна дрямка.</p> <p>&nbsp;В книгата си &bdquo;<strong>Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity</strong>&ldquo;, (Свещената почивка &ndash; Възвърнете живота си, Подновете енергията си, Възстановете разума си) Далтън-Смит представя идеята, че всички ние се нуждаем от седем различни вида почивка, за да се почувстваме истински живи и истински себе си. И че антидота за физическия и ментален срив не е само, да речем, ваканция &ndash; ами идентифицирането на видовете почивка, от които се нуждаете най-много, и приемането на малки ежедневни стратегии, за да се запасите от тях. Тук по-долу, тя обяснява със собствените си думи:</p> <p>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;<strong><em>7-те вида почивка</em></strong></p> <p>&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp; от Saundra Dalton-Smith, MD&nbsp;</p> <p>&nbsp;Аз съм сертифициран лекар по вътрешни болести, която преди около десет години получи физически и ментален срив. По това време имах две малки деца и лекарска практика на пълен работен ден, активно пишех и правех проучвания. Бях стигнала до там, че в животът ми нямаше никакви граници. Всичко беше само .. продължавай, продължавай..продължавай.. без спиране.</p> <p>Този срив ме накара &nbsp;да осъзная, че здравната индустрия ме е подготвила зле, и че дори самата аз не мога да помогна на себе си, когато стигнах до състояние на изтощение и преумора. Единственото изследване, което успях да намеря, беше относно нуждата от по-добро качество на съня и повече сън и колко всички са лишени от сън. Така че за известно време това беше моят фокус. Прекарах много време в проучване и разглеждане на съня и това как да си го подобря..</p> <p>Стигнах до момент, в който спях осем, девет часа, много солиден, много здрав сън и въпреки това се събуждах напълно изтощена. И тогава започна да ми просветва, че нещо липсва &ndash; че нещо много липсва. Нямах никакви медицински проблеми. Направих куп тестове, които всеки лекар може да направи, за да прецени умората и физически всичко ми беше наред. Имаше нещо повече от това. Тогава започнах да разглеждам как &nbsp;се изчислява умората. Как се изчислява изтощението? Защото като лекар, ако някой влезе в моя кабинет и ми каже: &bdquo;Здравей докторе, наранен съм&ldquo;, не мога да направя нищо с това. Това е толкова неясно и неспецифично. Дори не знам откъде да започна да търся, за да диагностицирам или дори как да лекувам. Но това е, което на мен ми се случваше..</p> <p>&nbsp;Това се случваше на повечето от моите пациенти, когато идваха при мен и казваха: &bdquo;Уморен съм&ldquo;. Това беше много неспецифично. Не ми даваше никаква насока. Започнах да си задавам въпроса: Що за &bdquo;изтощен&ldquo; вид съм аз? Какъв вид умора изпитвам днес? Това започнах да питам моите пациенти всеки път, когато ми казаха, че са уморени. Седемте области на умора, за които пиша в книгата си &bdquo; Sacred Rest&ldquo;, са седемте области, за които постоянно чувам пациентите да говорят. Те са универсални за толкова много различни пациенти с различни професии.</p> <p>Балансът между професионалния и личния живот е толкова погрешно наименование, никой не иска работата да е от едната страна на везната а живота от другата страна - в този сценарий, ако успеете в една област, вие се проваляте в другата. Никой не иска това. Искаме интеграция между професионалния и личния живот. Искаме хармония между работата и живота. Искаме те да имат приливи и отливи, така че и двете да могат да успеят и да процъфтяват. И така прекарах над десет години в проучване, разглеждайки различните видове почивка, стеснявайки ги до основните, които чувствах, че липсват на повечето хора и с които трябва да са наясно, за да останат&nbsp; на върха в личен и професионален план.</p> <p>Има седем различни вида почивка: физическа, умствена, духовна, емоционална, социална, сензорна и творческа. Всеки вид почивка има свои собствени характеристики, които ще се проявят, ако имате ако имате липса на такава.</p> <p>&nbsp;</p> <p><strong>Физическа почивка</strong></p> <p>&nbsp; &nbsp; Физическата почивка има два компонента. Има активен и пасивен компонент. Пасивния, това е&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; съня и дрямката. Нуждаем се от висококачествен сън. Но физическата почивка включва и&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; активни неща като йогата, стречинга, отиване на масаж и гарантиране, че условията на&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; работното ви място не са токсични за тялото ви.</p> <p>&nbsp;Признаците, че имате дефицит на активна физическа почивка, могат да бъдат болки в тялото. Може да е подуване на краката и стъпалата след продължително седене на бюрото; може да са спазми в гърба ви.</p> <p>&nbsp;<strong>Психическа почивка&nbsp;</strong> &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;</p> <p>Някой с дефицит на умствена почивка може да се окаже, че лежи, за да заспи през нощта и умът му препуска и той не може да го успокои и да заспи. Друг пример е човекът, който влиза в хранителния магазин и се опитва да си спомни трите артикула, за които е влязъл там, и изглежда не може да си спомни информацията. Те се борят с концентрацията и запомнянето и не са на осемдесет години, което значи че не са хора за които смятаме че имат деменция. Виждаме хора на около тридесет години, които не могат да си спомнят три елемента за повече от няколко минути поради този зает мозък. Те не са в състояние да задържат информация.</p> <p class="text-alignjustify"><strong>&nbsp;Социална почивка</strong></p> <p class="text-alignjustify">Социалната почивка е почивката, която изпитваме когато сме &nbsp;около въодушевени<span>&nbsp;хора</span>. Повечето от нас прекарват по-голямата част от времето си с хора, които дърпат от нашата социална енергия. Не че те са негативни хора, но те дърпат негативно от нашата енергия, независимо дали това е вашият съпруг, вашите деца, вашите колеги, вашите клиенти &ndash; всички те се искат от нещо от вас. Те черпят от тази социална енергия. Можете да кажете, че се чувствате така, ако някога се окажете да казвате: &bdquo;Мога ли да отделя момент за мен?&ldquo; Чувствате се така, сякаш всички вземат и никога не се чувствате сякаш някой нещо ви дава или допринася обратно в живота ви.</p> <p class="text-alignjustify">Един от начините за оценяване на вашата социална почивка е да помислите за всичките си взаимоотношения. Винаги ли сте този, който се отдава в живота на другите? Прекарвате ли време с хора, които не искат от нищо от вас, а просто се наслаждавате на компанията и присъствието на другия? Това искаме да имаме в живота си:&nbsp; хора, с които просто обичаме да прекарваме време. Децата ви и вашият съпруг могат да бъдат част от вашата социална почивка, но вие трябва да сте наясно с динамиката на тази връзка, за да не прекарвате цялото си време, като се отдавате само на тях. Оставете ги и те да ви се отдадат на вас.</p> <p><strong>Духовна почивка</strong></p> <p class="text-alignjustify">Нуждите от духовна почивка варират в зависимост от системата от вярвания на даден човек. В основата на това е тази потребност, която всички ние трябва да се чувстваме сякаш принадлежим &ndash; тази нужда, която изпитваме към нашата работа и усилията си да допринесем за по-голямото благо. Трябва да се чувстваме така, сякаш се отдаваме на човечеството.</p> <p class="text-alignjustify">Някой, който може да има дефицит на духовна почивка, е човек, който ходи на работа за да получава заплата, но той казва: &bdquo;Това, което правя, всъщност няма значение. Това, което правя, не е от полза за никого. Ако го направя или не го направя, ако го направя превъзходно или не, няма да има разлика."</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;Ако чувствате, че работата ви няма смисъл, ще изпитате срив. Намерете начин отново да изпитате желанието за &bdquo;смисъл&ldquo;, независимо дали това ще бъде чрез връзка с обществото, работа в която да смятате че това което правите, има смисъл, или култура, основана на вярата. Всички ние имаме нужда да чувстваме че принадлежим някъде и че допринасяме с нещо.</p> <p><strong>Сензорна почивка</strong></p> <p class="text-alignjustify">Независимо дали съзнателно сте наясно със <span>възприятията на сетивата </span>около вас, вашето тяло и подсъзнанието ви ще реагират. Този възприятия могат да бъдат звукът от телефони, звънящи на заден план, ярките светлини на компютъра ви, децата които играят, докато работите от вкъщи, вашите съобщения, които се появяват на вашия телефон или имейл, или дори визуалният фон на всички участници в Zoom обаждане.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;Всички тези сензорни възприятия с течение на времето могат да ви накарат да развиете синдром на сензорно претоварване. Първият начин, по който повечето от нас реагират на сензорно претоварване, е раздразнение, възбуда, ярост или гняв. И така хората които се нуждаят от&nbsp; сензорна почивка могат да открият, че са добре в началото на деня, но не могат да разберет защо в края на деня са толкова нервни или раздразнителни.</p> <p><strong>Емоционална почивка</strong></p> <p class="text-alignjustify">Емоционалната почивка конкретно се отнася до почивката, която преживяваме, когато усещаме, че можем да бъдем истински и автентични в начина, по който споделяме чувствата си. На много от нас често ни се налага да регулираме емоциите си в личен план, свързано с това че не споделяме с хората това което чувстваме. Може да имаме регулиране на емоциите, защото не искаме да споделяме с децата си колко лоши са нещата с пандемията и как тя се отрази на нашите финанси. Може да се налага регулиране на емоциите, ако сте в ръководството &nbsp;на компания и трябваше да съкратите служители, но не можете да покажете чувствата си, защото искате екипът ви да се чувства така, сякаш всичко е наред. Има много случаи, когато се налага да регулираме емоциите си и да крием чувствата си, без да им даваме възможност да бъдат изразени за да се излекуват, да бъдат разобличени. Симптомите на дефицит на емоционална почивка са усещането, че винаги трябва да държите емоциите си под контрол, че никога нямате свободата да бъдете наистина автентични за това, което чувствате.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;<strong>Творческа почивка</strong></p> <p class="text-alignjustify">Творческата почивка е почивката, която преживяваме, когато си позволяваме да оценим красотата под каквато и да е форма. Независимо дали това е естествената красота, като океаните, планините и дърветата, или създадената красота, като изкуство, музика и танци.&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Начинът, по който можете да разберете кога имате дефицит в тази конкретна област, е когато ви е трудно да бъдете иновативни. Когато ви е трудно да правите брейнсторминг, когато решаването на проблеми е трудно за вас. Творчеството е нещо повече от изкуство; това е всякакъв вид иновация. Много хора по време на пандемията използваха прекомерно количество творческа енергия, защото всичко, както го познаваме, се промени. Имаше необходимост от&nbsp; решаване на много проблеми, което означава, че се изискваше много творческа енергия. И повечето от нас, тъй като не виждаме себе си като творци, никога не са се замисляли как ще се влеем обратно в тази енергия, докато я източваме.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;<strong>От къде да започна</strong></p> <p class="text-alignjustify">Когато започнах това пътуване, имах нужда от всичките седем вида почивка. Бях се сринала. свършила. Спомням си, че лежах на пода в къщата си и гледах полилея във фоайето си, мислейки си: имам къщата, имам колата, имам мъжа, имам децата. Изградих този живот, който винаги съм искала и го мразя. Бях изградила много успешен живот отвън, а отвътре се чувствах ужасяващо да живея, защото бях толкова уморена и изтощена.&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Имах нужда от всичките седем вида почивка. Но не може да се направи всичко наведнъж. Трябва да се започне с една област. А за мен зоната, от която имах най-голяма нужда в началото, беше емоционалната почивка.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;Бях лекар, работещ в спешното и интензивното отделение &ndash; занимавах се с живот и смърт по цял ден, а след това се прибирах вкъщи и се опитвах да се усмихна на семейството си и нямах никого, с когото можех да говоря за това. Процентът на самоубийства на лекари и медицински сестри е доста голям &ndash; те трябва да регулират емоциите си в прекомерно количество, поради професионалната работа. Естествено че няма да избухнете в сълзи, дори и да искате, в интензивното отделение. Вие държите всичко вътре в себе си. Вие сте обучени да го заключвате. Непрекъснато регулирах емоциите си и имах дефицит на емоционална почивка и трябваше да разбера това за себе си, за да мога да се възстановя от него и да стигна до по-добро място. И така започнах.</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;Започнах с мястото с най-голям дефицит и това е, което препоръчвам и на вас. Така че разберете къде дефицита ви е най-голям и изберете един или два вида и&nbsp; започнете да прилагате някои от тактиките, които ви помагат да започнете да изпитвате тези видове почивка.</p> <p class="text-alignjustify">Процесът на възстановяване трябва да бъде нещо, което можете да правите почти по всяко време без много ограничения. Не е нужно да вземете тримесечен отпуск или някакъв голям период от време. Имате нужда от стратегия на малките неща, които можете да направите днес, за да започнете да се чувствате по-добре. Предпочитам да правите някакво възстановяване през седмицата си, отколкото нищо, защото тогава поне давате на себе си поне малко от това което се изчерпва всеки ден, и това ще предотврати един психически или физически срив.&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify">&nbsp;</p> <p class="text-alignjustify"></p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки